0416 2148488 | [email protected]

Zindan = Toplama Kampı = Urfa Cezaevi

Şanlıurfa E tipi cezaevinde yaşanan olay (isyan-kavga) sonucu 13 gencin yanarak ölmesi cezaevi şartlarının günümüzün toplama kampları olduğu gerçeğini gün yüzüne çıkarmıştır. Modern huku

 

Şanlıurfa E tipi kapalı cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin insanlık dışı yaşam şartları yaşları 20–25 arasında olan adli suçlu 13 gencin hayatına mal olmuştur. İster kavga, ister isyan ne olursa olsun yaşanan acı olay istiflenmiş halde aşırı sıcak havasız dar alanda yaşanması muhtemel kaosun tezahürüdür.
Elektrik faturalarının mahkûmlar tarafından ödendiği halde cezaevi deposunda bulunan klimaların takılmasına izin verilmemesinin gerekçesi nedir? Aşırı sıcak insanlık dışı koşullar insanların delirmesine seyirci kalmanın açıklamasını kim yapacak? . Eziyetin eziyeti bu olmalı… Urfa cezaevi adı altında modern çağın toplama kampı durumundadır. 
Devlet cezaevindeki mahkûmun hayatından sorumludur. Devletin sorumlu olduğu hayatların Kayseri’de ring aracında diri diri yanarak ölmesi olayı unutulmadan, yenisi 13 evladın göz göre göre yanması kabul edilir gibi değil. STK ‘ların defalarca bu durumu dile getirdiği halde gittikçe şartların daha kötü olmasını 6 kişilik koğuşta 18 kişinin kalıyor olmasını tadilata bağlayan bakanın açıklaması manidardır. 
Son aylarda sosyal bir çalışma nedeniyle birkaç kez ziyaret ettiğim cezaevi yetkilileri her defasında mahkûm sayısının fazlalığından sosyal aktivite yapacak yerin olmadığından koğuşlardaki aşırı kalabalık olmasından duydukları rahatsızlığı ifade etmişlerdi.
Hükümlü ve tutukluların bulunduğu koşullar, istif edilen mahkûmlar, aşırı sıcak veya soğuk hava şartları, koğuşta kullanılan elektrik faturasının mahkûmlara ödetilmesi, kısıtlı su kullanımı nedeniyle mümkün olamayan hijyen ve temizlik ihtiyacı, insani ihtiyaç olan sosyal faaliyetlerin mekân nedeniyle olmayışı zindan formatının cezaevi versiyonudur. 
Feci şekilde yanarak ölen 13 gencin suçlarının hırsızlık gasp kaçakçılık, gibi suçlardan dolayı içeride olmaları Urfa’nın sosyolojik durumunu ortaya çıkaran sonuçların tablosudur. Genel tabloya baktığımızda gelir düzeyi düşük çok çocuklu aileler, babasız büyümüş çocuklar, işsizlik eğitimsizlik, gençliğin Urfa’daki genel durumunu gösteriyor. Urfa’yı okumak istiyorsanız son yıllarda artan suç oranlarına bakmalıyız. Dolandırıcılık, hırsızlık, gasp ve fuhuş suç oranlarındaki artış toplumsal yapının muhafazakâr ve dindar toplum özelliği taşıyan memleketimizin sosyolojik kırılma noktası olmuştur. 
 
Bu yüzden cezaevinde yaşanan olaya bakarken bu insanlar niçin oradalar neden oradalar bu gençlerin suça bulaşma sebeplerini iyi analiz etmek gerekiyor. Devlet ayağı kayıp düşen insanının elinden tutarak toplumsal hayata tutunmasını sağlayacak modeller geliştirmelidir. Adalet bakanlığının adalet ve revizyona ihtiyacı var. Önce siyasi etik olarak istifa etmelidir.