0416 2148488 | [email protected]

Türkmen Medyasının Sorunları Konuşuldu

GAP Gazeteciler Birliği ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Suriye Türkmen Medyası ve Sorunları Çalıştayı’ Eskişehir’de gerçekleştirildi.

 

GAP Gazeteciler Birliği ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Suriye Türkmen Medyası ve Sorunları Çalıştayı’ Eskişehir’de gerçekleştirildi.

GAP Gazeteciler Birliği ve Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Suriye Türkmen Medyası ve Sorunları Çalıştayı’ Eskişehir’de gerçekleştirildi.Çok sayıda gazeteci ve Suriyeli Türkmen medya mensuplarının katıldığı çalıştayda; Türkmen medyasının kurumsallaşması ve sorunlarının çözüme kavuşturulması için görüş alışverişinde bulunuldu. 2 gün süren çalıştayın ilk gününde sorunlar, ikinci gününde ise çözüm önerileri konuşuldu.Çalıştayda Suriyeli muhabirler ve medya mensuplarının her türlü güvenlik sorununa karşı nasıl mücadele ettiklerini örnekleri ile anlattıkları bölümlerde zaman zaman katılımcılar duygulu anlar yaşadı.

 GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, başta GAP Gazeteciler Birliği olarak Suriye Türkmenlerinin medya alanındaki çalışmalarına ve diğer problemlerini çözüme kavuşturmada her zaman destek olduklarını belirterek, teknik açıdan da eksiklikleri tespit edip gidermeye yönelik her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını kaydetti.Kıymaz, “Burada tarihi bir toplantıya tarihi bir toplantıya imza atıyoruz. Suriye Türkmenleri ile ilgili bu boyutta maalesef bu güne kadar bir çalıştay yapılmamıştır. Bu üzücü bir durumdur. Soydaşlarımızın, meslektaşlarımızın derdi hepimizin derdidir. İnsani olarak ve basın meslek sorumluluğu taşıyanlar olarak zor durumda bulunan Türkmen meslektaşlarımızın, mesleklerini sağlıklı icra edebilmelerine katkı sağlamak görevimizdir. Acı ve dramın diz boyu yaşandığı Suriye’de orada yaşananları dış dünyaya ulaştırmak da önemli bir sorumluluktur. Bizler GAP Gazeteciler Birliği olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız ve sorunlarınızı kamu nezdinde de ilgili yerlere ulaştıracağız. Her zaman yanınızdayız” dedi.

 Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan ise 2009 yılından bu yana Kerkük’ün Sesi Gazetesi ve Irak Türkmen Basın Konseyi’nde Ortadoğu ve Türkmenler üzerine gazetecilik çalışmaları yaptığını ifade ederek, Irak Türkmen Basın Konseyi’ndeki bilgi birikim ve tecrübelerini Suriye Türkmen medyasına aktarmaya yönelik çalışmalar yapacağını dile getirdi. Başkan Yavuzaslan, esas olanın Suriyeli Türkmen gazetecilerin kendilerini yetiştirerek ilerlemeleri, özgür ve kalıcı bir Suriye Türkmen medyasının yapılanmasının gerekliliğini vurgularken konuşulanların burada kalmaması için çalıştay raporunun hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara süratle ulaştırılacağını belirtti.

 Çalıştaya katılan Türkmenler, Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye’de ilk yaptıkları medya çalışmalarına yaşanan süreci ve mevcut durumu katılımcılara aktardılar. Türkmenler, gazete, radyo, haber portalı haber ajansı olarak mevcut durumlarını katılımcılar ile paylaşarak, geleceğe dönük önerilerini ve projelerini Çalıştay başkanına iletti.Toplantıya katılan GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkan Vekili Hamit Özpolat, “GAP Bölgesi’nde Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Kilis’te çadır kentlerde yüz binlerce Suriyeli yaşıyor. Sorun hem yurt içinde hem de yurt dışındadır. Çalıştayımızda medya alanında Türkmen kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

 Çalıştaya Dünya Ahıskalılar Birliği Türkiye Temsilcisi Adalet Aksu Kahvecioğlu ve Erbil ile Hilal Gazeteleri İmtiyaz Sahibi İmdat Bilal Terzi de katıldı. Çalıştayda alınan prensip kararları ile Türkmen internet siteleri, haber portalları, ajanslar, gazete ve radyonun düzenli olarak yayın yapabilmeleri için çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi.Suriye Türkmen Medya Çalıştayında oluşturulan komiteler ile çalışmalar devam edecek. Çalıştaya katılan 30 kişiden oluşan medya temsilcileri hatıra fotoğrafı çektirerek Mayıs ayında Malatya’da buluşma kararı aldılar. Çalıştay ile ilgili rapor hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmek üzere komite oluşturuldu. Türkiye’de ilk defa Suriye Türkmen medyası sorunu masaya yatıldı.